Üdvözlöm, ma 2024. július 21. vasárnap van.
 
Lesz -e vagy sem lakossági energetikai pályázat?

2015. október 15.

Évek óta visszatérő kérdés ez a társasházi épületenergetikai felújításokkal foglalkozó vállalkozások és nemkevésbé az ilyen felújítást tervezgető lakóközösségek életében. A kérdést nagyon nehéz megválaszolni, mert úgy tűnik azok sem igazán készültek fel a válaszadásra akik ebben a kérdésben valóban illetékesek.

Az alábbiakban röviden összefoglalom az elmúlt néhány hónapban napvilágra került kijelentéseket a témában.

2015. július 29-én több felüleleten is megjelent a hír, hogy "Ismét meghirdetik a lakossági energetikai pályázatokat". A bejelentést Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az állami hírtévében tette meg. Természetesen gondosan mellőzve olyan konkrétumokat mint az, hogy mikor várható a pályázat megjelenése.

2015. október 01.
Lázár János bejelentése nyomán kiderült, a lakossági energetikai korszerűsítésekre EU-s forrást nem biztosít a kormány. Az EU-s forrásokat az állami intézmények energetikai korszerűsítésére szánják.

2015. október 14.
"A lakosság számára is nyílnak fejlesztési források energetikai korszerűsítésre, azonban ezek visszatérítendő formában lesznek elérhetőek, ahol az állam támogatása a kamat bizonyos részének vagy akár egészének átvállalásában ölthet testet" írja a portfolio.hu egy általuk kikért minisztériumi állásfoglalás alapján.

Most nem kezdem el firtatni, hogy gyakorlatilag 2010. óta tart ez a csiki-csuki állapot, amikor valamelyik politikus kijelenti, nemsokára lesz pályázat, aztán egy másik megerősíti a hírt de ő már feltételekhez köti (választás megnyerése, stb.), aztán a lakóközösségek várnak és nem történik semmi.

Foglalkozzunk inkább azzal amit eddig tudunk. Az információk szerint lesz tehát pályázat, azonban nem lesz támogatás. Igen, leírom még egyszer olyan pályázatokra kell majd számítani a jövőben ahol igazi támogatás nem lesz. Még egyszerűbben, nem lesz ingyen pénz, csak kedvező kamatozású hitel, amit azoban majd a pályázati feltételeket teljesítők kaphatnak meg.

Nos aki eddig elolvasta az írásom annak van egy jó hírem. Nem kell már várni egy percet sem ahhoz, hogy a fenti pályázaton nyertesként elkezdhessék az épületük energiatakarékos korszerűsítését. Ez a "pályázat" ugyanis évek óta fut, és akik akartak eddig is élhettek a lehetőséggel. Ráadásul ennek a már évek óta futó "pályázatnak" számos előnye van az államilag meghirdetett pályázatokkal szemben, de a legszembetűnőbb előnye az, hogy a társasház teljes mértékben maga dönthet a beruházás műszaki tartalmáról, a vállalt költségekről, a kivitelezőkről és a finanszírozásról.
Ezt a "pályázatot" én úgy hívom "Beruházás önerőből". A részleteket megismerhetik kapcsolódó szolgáltatásaink között.

Az önerőből elvégzett energetikai korszerűsítésre, különféle banki konstrukciók kombinálásával most is elérhető olyan kedvező kamat, amellyel érdemes belevégni a beruházásba. Ha olyan pályázaton vesz részt a lakóközösség ahol az állam nem segíti elő vissza nem térítendő támogatással a projektet, akkor az állami pályázat csak kerékkötője lehet a munkának. Példaként említem meg, hogy az idei év elején meghirdetett 60 lakásosnál kisebb épületekre kiírt pályázatok kivitelezési munkálatai nem kezdődtek még el, holott a pályázatokat már a tavaszi elindítást követően lezárták forráskimerülés miatt.


Cégünk vállalja társasházak energetikai korszerűsítési munkáinak szakszerű előkészítését, lebonyolítását, hitel finanszírozás teljeskörű ügyintézését. Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot a info@energiaoptimum.hu e-mail címen vagy a 06 30 970 1158 telefonszámon!
Kapcsolódó témák
  • Panel épületek felújítása