Üdvözlöm, ma 2022. január 20. csütörtök van.
 
Gyakori kérdések a tanúsításról

2012. január 1-től minden meglévő és új épületre kötelezően ki kell állítani az épület energetikai tanúsítványát. Az alábbiakban fontos információkat olvashat az ingatlan tulajdonosokat érintő kötelezettségekről.


Tovább a cikkhez >>>
Az épületenergetika rendelete

2006. május 24.-től hatályos a 7/2006 (V.24) TNM rendelet, mely az EU 2002. december 16-i 2002/91/EK direktívájával összhangban meghatározza az épületek energetikai jellemzőit. A rendelet az épületek energetikai tulajdonságaira három szintű követelményrendszert állapít meg.


Tovább a cikkhez >>>
Energiatanúsítvány - mi is ez?

Évek óta téma az épületenergetika területén az épületek tanúsítása. Még a tanúsításról szóló kormányrendelet (176/2008) megjenése előtt számos helyen emlegették zöld kártya, energia passzus, stb. fantázia neveken. Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni, mit is kell tudni erről a dologról.


Tovább a cikkhez >>>
Energiatanúsítvány - mire jó?

Néhány internetes fórumot böngészve ebben a témában számos véleményt találhatunk, amely pro kontra védi vagy támadja a tanúsítványt, annak szükségességét, hasznosságát. Én ebben a cikkben csak az utóbbira szeretném helyezni hangsúlyt. Miért érdemes megcsináltatni, mikor hasznos a tanúsítvány megléte.


Tovább a cikkhez >>>
Energiatanúsítvány - Hogyan készül?

Az utóbbi időben sokan keresnek fel kérdésekkel az energia tanúsítvány készítésével kapcsolatosan. A kérdésekből számomra úgy tűnik, hogy érthető módon még nincs meg a kellő tájékozottság erről a dokumentumról. Az emberek többsége látott már épület alaprajzokat, készíttetett már különféle tervdokumentációkat (építési engedélyhez, gáz bekötéshez, fűtési rendszerhez) de nem találkozott még energia tanúsítvánnyal.


Tovább a cikkhez >>>