Üdvözlöm, ma 2020. február 27. csütörtök van.
 
Az épületenergetika rendelete

2006. május 24.-től hatályos a 7/2006 (V.24) TNM rendelet, mely az EU 2002. december 16-i 2002/91/EK direktívájával összhangban meghatározza az épületek energetikai jellemzőit.

Miért is olyan fontos napjainkban az épületek energia fogyasztása?
A válasz nagyon egyszerű. Megváltozott éltekörülményeink során egyre több és több energiát emésztünk fel. Elődeink télen kemencékben, cserépkályhákban fával, mezőgazdasági hulladékokkal fűtöttek, majd nagy dunyhák alatt tértek nyugovóra, nyáron pedig kellemesen hűsöltek a vályogházakban, melyre még az udvarokon álló hatalmas diófák is árnyékot vetettek. Ma a hiánygazdaságban gyorsan felhúzott panelekben, vagy hosszú évek alatt szűkös keretekből így-úgy felépített házakban a modern kor igényeinek megfelelő elvárásainkat szeretnénk kielégíteni. Központi fűtés, gázkazán, villanybojler, split klíma. Az energia előállítása, az enegiahordozók kitermelése pedig sokba kerül amit meg is kell fizetni. S mi lesz akkor ha ez a véges mennyiségű energia készlet - mely évmillók alatt halmozódott fel a Földön - kimerül? Felmérések igazolják, hogy az Európai Únióban (így hazánkban is) a teljes elfogyasztott energia mennyiség 40%-át az épületek komfort igényeinek kielégítéséra fordítjuk. Fűtünk, hűtünk, világítunk, légcserét biztosítunk. Célszerű és hatékony lépés tehát az energia felhasználás csökkentését erre a területre kiterjeszteni.

Az épületek energia fogyasztásának csökkentésének egyik ösztönzője a fent említett rendelet, mely kötelezően előírja az épületek energetikai állapotának követelményeit, melyeket a megfelelő anyagok és technológiák alkalmazásával érhetünk el.

A rendelet az épületek energetikai tulajdonságaira három szintű követelményrendszert állapít meg. Ezek a következők:

 • az épületek egyes szerkezeti elemeire előírt átlagos hőátbocsátási tényező követelményei,
 • a fajlagos hőveszteség tényezőre vonatkozó követelmény értékek,
 • az összesített energetikai jellemzőre vonatkozó követelmények.

 • A jogszabály rendelkezéseit 2006. szeptember 1.-től minden építési engedélyezési eljárás során alkalmazni kell. Ez azt jelenti, hogy az új építésű ingatlanok, vagy használt ingatlanok jelentős mértékű (az épület külön jogszabályban meghatározott értékének 25%-át meghaladó értékű) felújítása esetén a követelményeknek megfelelően kell az épületet tervezni, méretezni, kialakítani és az engedélyezési tervdokumentációban a megfelelőséget a rendeletben meghatározott számítások alapján igazolni kell. Ezeket a számításokat rendszerint az engedélyezési terv készítője, a tervező végzi el. Fontos azonban, hogy új építésű ingatlan esetén a használatbavételi engedélyig az épületről a 176/2008. kormányrendelet szerinti energia tanúsítványt kell készíttetni, mellyel igazolható, hogy a megvalósult állapot valóban megfelel -e követelményértékeknek. Az energiatanúsítást csak erre feljogosított szakember végezheti, aki a Magyar Mérnöki Kamara, illetve a Magyar Építész Kamara névjegyzékében szerepel.

  A rendelet minimum követelményeinek betartásával házunk sokkal takarékosabb lesz mint az ország épület állományának jelentős része, azonban kis többlet ráfordítással éredemes az előírtnál jobb kategóriát megcélozni, hiszen hosszú távon ezek a költségek biztosn megtérülnek az enegia számlákon. Fontos megjegyezni, mindig az a legolcsóbb energia amit meg sem kell vásárolni.
  Tanúsítvány minta
 • Tanúsítvány minta


 • Panel épületek felújítása

  Energiatanúsítvány

  2012. január 1.-től
  kötelező energetikai
  tanúsítvány elkészítése.
  rövid határidővel
  Tel.: 06 30 970 1158
  info@energiaoptimum.hu
  eXTReMe Tracker