Üdvözlöm, ma 2020. február 27. csütörtök van.
 
Energiatanúsítvány - mire jó?

Néhány internetes fórumot böngészve ebben a témában számos véleményt találhatunk, amely pro kontra védi vagy támadja a tanúsítványt, annak szükségességét, hasznosságát. Én ebben a cikkben csak az utóbbira szeretném helyezni hangsúlyt. Miért érdemes megcsináltatni, mikor hasznos a tanúsítvány megléte.

Új lakás építtetése, vásárlása
Az emberek nagy többsége ma már igenis odafigyel arra, hogy amikor új háztartási gépet vásárol, akkor lehetősége szerint magasabb energia hatékonysági osztályba tartozó berendezést vigyen haza. Vajon amikor befizet valaki egy épülő lakópark, ikerház egyik lakására, családi házat építtet, új építésű lakást vásárol akkor miért nem fontos mindez. Véleményem szerint hasznos dolog tudni azt, hogy az az ingatlan, amiben majd életünk jelentős részét kívánjuk eltölteni, várhatóan mennyire terheli majd meg a pénztárcánkat. Esetleg a szomszéd házban, utcában lévő ugyanilyen szép lakás nem lenne -e hosszú távon előnyösebb megoldás, még ha kicsit többe kerül is. Ilyen kérdések eldöntésében segíthet az energia tanúsítvány, hiszen egy magasabb kategóriájú ingatlan bizonyosan alacsonyabb költségekkel lesz majd üzemeltethető. Új építésű lakás esetében hasznos lehet, ha már a kivitelezői vállalkozói szerződésben rögzítjük, hogy milyen kategóriát szeretnénk, s ennek igazolására energia tanúsítványt kérünk.


Használt lakás vásárlása
Használt ingatlan megvétele mindig nagy kockázatokat tartalmaz. Nem ritkán fordulhat elő, hogy az eladásra szépen feltupírozott épületnél az első télen kiderül, hogy a szerkezetek tele vannak hőhidakkal, penészedik a fal, sokba kerül a fűtés (pedig az eladó esküdözött, hogy alig fizetett gázszámlát). Bizony ilyen problémákra is előre figyelmzetet egy szakszerűen elkészített tanúsítvány. Komoly vételi szándék esetén mindenképpen érdemes egy tanúsító szakemberrel konzultálni, aki adott esetben egy helyszíni szemle alapján már figyelmeztethet a problémákra, szükség esetén számításokkal ellenőrizheti az épületet.

Felújítás - pályázatok
Már meglévő ingatlanunk tervezett felújítása esetén is érdemes szakember segítségét kérni. Amennyiben az épület szerkezeti elemei, fűtési rendszere érzésünk szerint mindenképp cserére, felújításra szorul, akkor hasznos lenne tudni azt mire érdemes inkább költeni, mi az amit felesleges javítani, esetlegesen meghatározni egy ütemezést, amelynél figyelembe vehetjük anyagi lehetőségeinket, és azokkal a munkálatokkal kezdeni, ami előbb hoz energia megtakarítást, így teremtve meg a további munkálatok pénzügyi forrását. Ilyenkor a tanúsítványból megismerhetjük tulajdonunk állapotát, és a szakember javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy milyen korszerűsítési intézkedésekkel milyen várható energia megtakarítást realizálhatunk. Nem utolsó szempont az is, hogy bizonyos energetikai korszerűsítésekre jelentős állami támogatást tudunk igényelni. Ezekre a támogatásokra történő pályázatok kötelező eleme (2078/2008 Kormány rendelet alapján) az energia tanúsítvány, illetve egyéb energetikai számítások.
Tanúsítvány minta
 • Tanúsítvány minta


 • Panel épületek felújítása

  Energiatanúsítvány

  2012. január 1.-től
  kötelező energetikai
  tanúsítvány elkészítése.
  rövid határidővel
  Tel.: 06 30 970 1158
  info@energiaoptimum.hu
  eXTReMe Tracker