Üdvözlöm, ma 2024. június 15. szombat van.
 
Elindult a Zld Beruhzst (ZBR) ismertet portl

2011. jnius 10.
Forrs Energiakzpont

Jnius elejn indtotta tjra a Nemzeti Fejlesztsi Minisztrium a Zld Beruhzsi Rendszert (ZBR) ismertet portlt, a kormnyzati honlap tematikus aloldalaknt. A www.zbr.kormany.hu ltogati megismerkedhetnek a kvtartkests gyakorlatval, olvashatnak az aktulis fejlemnyekrl, s megtallhatjk a legfrissebb hreket, plyzati lehetsgeket.

Magyarorszg az elsk kztt dolgozta ki s indtotta el a szn-dioxid kvta eladsokbl finanszrozott energiahatkonysgi s pletenergetikai programjt. A Zld Beruhzsi Rendszer azt kveten szletett meg, hogy Magyarorszg 2008-ban rtkestette a Kioti egyezmny keretei kztt meghatrozott kvtamennyisgbl fel nem hasznlt szn-dioxid kvti egy rszt. A kvtaeladsokbl szrmaz bevtelt haznk maradktalanul klmavdelmi clokra fordtja.

ZBR alapvet clja, hogy a beruhzsra fordtott pnzekbl kizrlag mrhet, szmszersthet s igazolhat veghzhats gzkibocsts-cskkents valsuljon meg. A hatkony, jelents kibocsts-cskkentst eredmnyez beruhzsok tmogatsa nemzeti rdek is, hiszen nagyban hozzjrul az ghajlatvltozs elleni kzdelemhez, ltala cskkenthet az energiafogyaszts s gy mrskelhet az orszg energiafggsge.

A www.zbr.kormany.hu aloldal ismerteti egyebek mellett a Zld Beruhzsi Rendszer jogszablyi httert, szervezeti felptst, bemutatja a korbbi s a tervezett ZBR alprogramokat, pldartk projekteket, tovbb plyzati lehetsgeket is knl.
Kapcsold szolgltats
  • Energetikai tanstvny