Üdvözlöm, ma 2020. október 25. vasárnap van.
 
Új program indul energiatakarékos otthonok építésére és felújítására

2011. július 13.
Forrás MTI

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében - jelentette be Bencsik János, a minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára szerdán Balassagyarmaton.

Bencsik János ismertette: a most induló, "Mi otthonunk" elnevezésű program 1992 előtt épült családi házakra és hagyományos építési móddal létrehozott társasházakra vonatkozik. Hozzátette: 50-60 százalékos energiamegtakarítást kell elérni, vagyis nemcsak az építészeti felújításra kell koncentrálni, hanem a fűtési rendszer, használati melegvíz előállítását szolgáló rendszerek megújítására, és lehetőség szerint megújuló energiák használatát biztosító berendezések telepítésére is.

A tárca kalkulációi szerint az 50-60 százalékos megtakarítást elérők 3-4 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A beruházással érintett ingatlanoknak legalább három energetikai kategóriát kell javulniuk, és legalább a B szintű besorolást el kell érniük.

Az államtitkár közölte: az új építésű lakások esetében nemcsak a leendő tulajdonosok, hanem ingatlanfejlesztő vállalkozások is pályázhatnak, négyzetméterenként 40-60 ezer forint támogatást nyerhetnek, és A+ kategóriás besorolást kell elérniük. Összesen mintegy 6 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a pályázók.

Bencsik János elmondta: a pályázatot augusztus 15-ével hirdetik meg, forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják. A támogatás minden esetben utófinanszírozású, a pályázatok augusztus 15-e és október 30-a között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be.

Az államtitkár arra is kitért, hogy szakértői egyeztetés alatt áll egy újabb épületenergetikai program, amely kifejezetten a használati melegvíz szolár rendszerrel történő előállítását támogatja majd, ezt a pályázatot várhatóan a harmadik negyedévben hirdetik meg családi házak és legfeljebb 12 lakásos, hagyományos építésű társasházak számára.
Kapcsolódó szolgáltatás
 • Energetikai tanúsítvány


 • Panel épületek felújítása

  Energiatanúsítvány

  2012. január 1.-től
  kötelező energetikai
  tanúsítvány elkészítése.
  rövid határidővel
  Tel.: 06 30 970 1158
  info@energiaoptimum.hu
  eXTReMe Tracker